Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Na, ezt is hiába írtam...
  2007-07-28 20:22:48, szombat
 
  A. S.-nak,
az A. Kiadó igazgatójának!


Kedves A. S.!


Szeretném a MIÉRT? című kéziratot átadni Önnek, azzal a kéréssel, hogy tiszteljen meg figyelmével! Teszem ezt annak ellenére, hogy minden alkalommal türelmetlen türelemmel megyek el akár Lakitelekre, akár a Kossuth Klubban megtartott rendezvényekre, hátha lesz alkalmunk egy kis beszélgetésre!

Sajnos erre soha nem került sor, azonban már nem is bánom, mert közben "elkészültem" egy komoly munkával. Ennek egy korábbi változatát átadtam Bíró Zoltánnak, abban a reményben, hogy szakértői tanácsaival segítségemre lesz. Ebbéli reménységem is szertefoszlott, de mostmár ezt sem bánom, mert:

1) először is rájöttem arra, hibát követtem el azzal, hogy fiktív családnévként használtam egy régi, "történelmi" családnevet. Ráadásul a régies (Joó) írásmóddal, és azóta azt is megtudtam, hogy ehhez csak a család tagjainak van joguk. Ebbe akkor gondoltam jobban bele, amikor olvastam Bíró Zoltán "Elhervadt forradalom" című írását és abban döbbenten ismertem rá egy azonos nevű rendszerváltoztató személyiségre. Nagyon kellemetlenül éreztem magam és amilyen gyorsan csak lehetett megváltoztattam a hősök nevét.

2) Ehhez újra kellett olvasni az egész kéziratot és bizony, olvasás közben sok stiláris hibát fedeztem föl, amit többé kevésbé kijavítottam.

3) Oknyomozásom eredményeként információ-morzsákat tudtam csak begyűjteni. Ezért, sok helyütt, a pontos információt kénytelen voltam következtetésekkel pótolni. Amiért saját családom (amelyikben fölnőttem) története ez a "történet-leírás", kénytelen voltam fiktív helységneveket és személyneveket kitalálni. Így lett Kunszentmiklósból "Kiskunpuszta"; Tasskertesből "Kunkertes"; Budapest, Pesterzsébet nevezetű (kert)-külvárosi részéből "Külkertes". A Bóna családot, pedig Tiborca családra "kereszteltem". Ez valóban az én kitalációm, ezért bízom benne, hogy ilyen családnév nincsen egész kis- és nagy-Magyarország területén! Szeretném hinni, hogy ez jó névválasztás volt, mert mindenki ismeri - az idegen elnyomástól és kiskirálykodó uraiktól szenvedő magyar nép szomorú sorsát panaszoló - Tiborcot a Bánk bán-ból. Amiért én egy nőalakkal mondatom el a "nép panaszát", azért, az -a képzővel "Tiborca"-ra nőiesítettem a Tiborc nevet.
Továbbgondolva a névadást: főhősöm árva-voltát hangsúlyozva, az Ilona mellett döntöttem - a János vitéz árva Iluskájára utalva. Így lett a teljes neve: Tiborca Ilona (Ilonka, Ilus, Iluska).
Az "Apuka" neve Gábor volt a valóságban és amiért nem született "csak" egy leánygyeremeke, ezért őt Gabriellának keresztelték. (A történet Önnek átadott változatában Viktor és Viktória.) Amiért ezt sem éreztem hitelesnek, kerestem egy olyan férfi utónevet, melynek van női megfelelője is. Így találtam rá a "György"-re, vagyis a "Györgyi"-re. (Abban is éreztem némi sorsszerűséget, hogy képzetemben azonnal megjelent Toldi Miklós testvére, vagyis "rókalelkű bátya", az "álnok" György...) "Anyukát" Bálint Zsófiáról "Győri Lídia"-ra "kereszteltem".

4) A Bálint családhoz "Anyuka" csak névleg tartozott, mert az "nyilt titok" volt, hogy Bálint Benjáminnak és Szűcs Eszternek húsz évi házasságuk alatt sem született gyermekük. Bálint Benő emiatt nagyon boldogtalan volt és ivásnak adta a fejét.
Már kikezdte egészségét a májzsugor, amikor felesége, negyvenkét éves korában leánygyermeket szült. Mondta is a malomtulajdonos, jómódú polgár, hogy "Nem az az érdekes, hogy kinek a kakasa csinálta, hanem az a fontos, hogy az én tyúkom tojta!" Anyuka azonban csak nyolc éves koráig élvezhette a jómódú polgári lét minden előnyét, mert Bálint Benőt hamar sírba vitte a májzsugor. Amikor vér szerinti apja is megözvegyült, elvette feleségül Bálint Benő özvegyét, így lett Eszti néni Pusztai Jánosné (Rónai Jánosné) és édes-"mustohája" a három félárva Pusztai-(Rónai-)gyereknek. Valószínű ez is komoly torzulást okozott Lídia személyiségfejlődésében, mert nemcsak a társadalmi státuszában lépett nagyot vissza az édesanyja, hanem gondoskodó szeretetét is két ember helyett, öt felé kellett osztania.
Elképzelhető min ment a serdülő kislány keresztül. Erre, ráadásként jött a háború, a zsidóüldözéssel és minden más szörnyűségével. Talán még ezt is kiheverte volna, ha 1945 után nem kellett volna mindennek pont az ellenkezőjét bizonygatni!
Talán, ha el tudott volna válni - a változásokat szintén követni sem tudó vitéz-nagygazda (Tiborca György) fiától - akkor elrendeződhettek volna lelki dolgai. Ha lett volna mellette egy olyan férfiember, aki éleslátásával, tisztalelkűségével és hűségével támasza lett volna...

De nem volt, ezért ösztönével megérezte: elpusztul, ha nem fogadja el a "Bálintok", vagyis a "Győrik" felkaroló mecénatúráját. Még kis cselédet is (Iluskát) kerítettek számára, ami azért volt nagy dolog, mert 1952-ben már nem tarthatott senki cselédet...
Tiborca Iluska azonban úgy tudta, hogy neki szülője "Tiborca György" és felesége "Tiborcáné", "Lidi"-asszony. Gyermeküket: "Györgyit", pedig testvérének hitte.

Tiborca Györgytől sem tellett több, minthogy 1945 után kitalált egy kádertörténetet, amit addig bizonygatott mindenkinek, hogy a végén olyan nagyon elfelejtette a valóságot, hogy a hazugságot hitte igaznak. Úgy is halt meg.
Tiborca Györgyit beavatta édesanyja a valódi családi viszonyrendszerek titkába. Vagyis ő a valóság mögött rejtőző igazságot is ismerte. Nem úgy, mint Tiborca Ilona(!), mert a testvérének hitt Györgyi - szülei halála után - éles tőrként vágta hátába az igazságot!


Tiborca Ilona, ezzel a tőrrel (igazsággal) a hátában - múltidéző- és értékelő visszaemlékezésre kényszerült. Erről a gyötrelmes átértékelésről szól ez a történet.
Amiért Tiborca Ilonával semmi olyan nem történt, ami velem is meg ne történt volna - és az sok, környezetemben élő embert kompromittálna - ezért jó lenne, ha a történet közreadója is Tiborca Ilona volna.
Végül is, írás közben a saját személyiségemet kellett újra felépítenem és az már inkább azonos Tiborca Ilonával, mint Bóna Máriával. (Akár írói álnevem is lehetne?! )

Végezetül: szeretném megkérni arra - ha mégsem tudna bokros teendői között a MIÉRT? elolvasására sort keríteni, úgy azt is közölje velem! Nagyon fontos lenne, hogy ne reménykedjek hiába! Akkor, ugyanis máshol kopogtatok, mert meggyőződésem, hogy szükség van az együtt gondolkodásra a legközelebbi múltunkkal kapcsolatban!

Az is meggyőződésem, hogy kevés a legújabb történelmi korról szóló történet-leírás! Olyan, amely a társadalmi néprajz hitelességével tudósít a megszenvedett, átélt valóságról és a sokszor mögötte rejtőző igazságról!


Üdvözlettel: Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elrendeződhettek, malomtulajdonos, zsidóüldözéssel, kádertörténetet, személyiségemet, megváltoztattam, sorsszerűséget, személyneveket, helységneveket, leánygyermeket, szörnyűségével, környezetemben, szertefoszlott, átértékelésről, hitelességével, továbbgondolva, rendezvényekre, kompromittálna, leánygyeremeke, beszélgetésre, meggyőződésem, tasskertesből, gondolkodásra, eredményeként, családnévként, személyiségre, mecénatúráját, kellemetlenül, éleslátásával, kiskirálykodó, megszenvedett, igazgatójának, névválasztás, magyarország, kereszteltem, kiskunpuszta, komoly munkával, korábbi változatát, család tagjainak, azonos nevű, hősök nevét, egész kéziratot, pontos információt, idegen elnyomástól, nőalakkal mondatom, teljes neve, történet Önnek, olyan férfi, kakasa csinálta, jómódú polgári, három félárva, társadalmi státuszában, Kedves, Kossuth Klubban, Bíró Zoltánnak, Bíró Zoltán, Tiborca Ilona, Toldi Miklós, Bálint Zsófiáról, Győri Lídia, Bálint Benjáminnak, Szűcs Eszternek, Bálint Benő, Bálint Benőt, Pusztai Jánosné, Rónai Jánosné, Tiborca György, Tiborca Iluska, Tiborca Györgytől, Tiborca Györgyit, Amiért Tiborca Ilonával, Tiborca Ilonával, Bóna Máriával, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 19  Julian Brass gondolata  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Szívem  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Garai Gábor - Takarítás  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Éretlen vers  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png cica  Szép álmokat!  Ágai Ágnes – Csendélet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Png kislány  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Még csak most kezdődik a nap  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Png kutya  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Nem méltó hozzád  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kaffka_Margit  Fekete István - Akác  Garai Gábor - Takarítás  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nagyi telefonál  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Nem számIt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png nő  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Fekete-erdő desszert  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png fotel  Hazára minden embernek szükség...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Gonosz démon-álarc  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png lepke  Png telefon  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Albert Einstein gondolata  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
komoly munkával, korábbi változatát, család tagjainak, azonos nevű, hősök nevét, egész kéziratot, pontos információt, idegen elnyomástól, nőalakkal mondatom, teljes neve, történet Önnek, olyan férfi, kakasa csinálta, jómódú polgári, három félárva, társadalmi státuszában, serdülő kislány, ellenkezőjét bizonygatni, változásokat szintén, olyan férfiember, végén olyan, hazugságot hitte, valódi családi, valóság mögött, testvérének hitt, gyötrelmes átértékelésről, történet közreadója, saját személyiségemet, együtt gondolkodásra, legközelebbi múltunkkal, legújabb történelmi, társadalmi néprajz, sokszor mögötte, elrendeződhettek, malomtulajdonos, zsidóüldözéssel, kádertörténetet, személyiségemet, megváltoztattam, sorsszerűséget, személyneveket, helységneveket, leánygyermeket, szörnyűségével, környezetemben, szertefoszlott, átértékelésről, hitelességével, továbbgondolva, rendezvényekre, kompromittálna, leánygyeremeke, beszélgetésre, meggyőződésem, tasskertesből, gondolkodásra, eredményeként, családnévként, személyiségre, mecénatúráját, kellemetlenül, éleslátásával, kiskirálykodó, megszenvedett, igazgatójának, névválasztás, magyarország, kereszteltem, kiskunpuszta, oknyomozásom, kijavítottam, pesterzsébet, kapcsolatban, legközelebbi, keresztelték, elfelejtette, megözvegyült, elképzelhető, ellenkezőjét, változásokat, bizonygatott, elolvasására, hangsúlyozva, reménykedjek, nőiesítettem, gabriellának, segítségemre, változatában, kényszerült, testvérének, reménységem, családnevet, mindenkinek, státuszában, boldogtalan, benjáminnak, megfelelője, felépítenem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 784
  • e Hét: 6292
  • e Hónap: 14896
  • e Év: 50837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.